Haenle indrukwekkend Verklanckt

Het DNA van Handel verklanckt, verbeeld en verteld in anderhalf uur met veel kippenvelmomenten in een overvolle theaterzaal.

Van bos en heide naar twee hoeves.
Van een kruistocht naar een bedevaartsoord.
Ridders en wonderen.
Vele logementen en cafés in een lint door Handel.
Handels volk en dorpstaferelen.
Handel zoals het vroeger was.

The Sound Of Silence werd als openingsnummer met een solo ingezet door Daniel van Oorschot. Terwijl de muziek werd uitgebreid met steeds meer instrumentgroepen, lieten de beelden zien hoe Handel er toen uit zag: heide, bos en woeste-peelgrond. De Hoeve Handel en de Hoeve Strijbosch waren de eerste boerderijen van het huidige Handel.

Piet Hubers vertelt hoe daarna Rutger van Gemert, of zoals hij destijds waarschijnlijk genoemd werd: Rutger van Haenle, de oudst bekende eigenaar van deze Hoeve was en dat die hoeve na het overlijden van Rutger in het bezit kwam van de Duitse Orde.

De MusicalKids, onder leiding van Dymfy Otten, beeldden dit prachtig uit, terwijl de fanfare de soundtrack van Floris speelde.

Dat vroeger de dorpsgrenzen wel eens niet helemaal duidelijk waren en dat kinderen die aanwezig waren bij het plaatsen van de Moerboompaal zelfs een draai om hun oren kregen, zodat ze zich deze belangrijke bijeenkomst goed zouden kunnen herinneren, leverde de nodige hilariteit op uit de overvolle zaal. De MusicalKids lieten, terwijl de fanfare The Acrobat speelde met een prachtige schuiftrombone-solo van Job van Berkel, dit in een amusant stukje toneelspel tot leven komen.

Dat de geschiedenis van de vele cafés die Handel rijk was en die van de fanfare nauw met elkaar verbonden zijn, werd verbeeld tijdens Malle Babbe.

Naast cafés waren er in Handel verrassend veel kleine bedrijfjes en winkeltjes. De slagwerkgroep speelde een door Antoon Gruyters geschreven nummer waarbij beelden van deze bedrijvigheid voorbij kwamen. Op het ritme van The Bongo Song – Played Alive van deze slagwerkers zagen we foto’s van clubs en verenigingen die Handel rijk is.

Speciaal voor het 800 jarige bestaan van Handel en het 90 jarige bestaan van de fanfare heeft Stijn Rutten, in opdracht van de Vrienden van de Fanfare een muziekstuk gecomponeerd: De Ouverture Haenle.

Dit werk raakte het publiek recht in het hart. De prachtige muziek gecombineerd met beelden van oude Handelse gebouwen en mensen emotioneerde het publiek. Dirigent Geert Nellen kan samen met zijn orkest trots zijn op deze indrukwekkende première.

Als afsluiting speelde de fanfare, hoe kan het ook anders, Het Dorp. De boerenkar die ratelt over de keien, het tuinpad van mijn vader …. en slagerij van der Ven ….. Handel, een beeld van een dorp!

Een geweldig concert en een prachtige culturele opening van het jubileumjaar voor heel Handel. Met heel veel dank aan Marcel Beekmans voor de bewerking van de foto- en filmbeelden en Lonneke Beekmans voor de totale regie.

Via de onderstaande link kan het filmpje van de Ouverture Haenle bekeken worden:
https://www.youtube.com/watch?v=4fT3RKT1tzs