Wandelroute Historische Grenspalen – de groene route

Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Handel worden de historische grenspalen teruggeplaatst. Eeuwenlang gaven ze niet alleen de grens van ons mooie dorpje Handel met het naburige Boekel aan, maar in vroegere tijden passeerde je bij deze palen ook de landsgrens. De Commanderij van Gemert was eeuwenlang een souvereine Heerlijkheid die bestuurd werd door de Duitse Ridderorde. En nog voordat het Gemerte kasteel gebouwd werd hadden die Duitse Ridders hun residentie in de middeleeuwse Hoeve Handel.

Voorbij deze grenspalen kwam je in het Land van Ravenstein, dat destijds onder het bewind viel van de Keurvorst Hertog van Pfalz Neuburg. Het waren destijds dus echte landsgrenzen.

De meest westelijke paal heette oorspronkelijk de Hulstbos berg, op latere kadasterkaarten wordt dit de Logtwalpaal genoemd. Tegenwoordig grenst die aan het Boekelse Motorcross-circuit.
De Kluispaal: aanvankelijk was deze paal naamloos, maar na de bouw van het begin van Huize Padua – rond 1740 – kreeg deze grenspaal zijn naam.

Op het Padua-terrein staat de derde grenspaal: de Moerboompaal. Deze paal is volgens een kaart van 1663 gebruikt om, na jarenlange grensconflicten en strijd om het gebruik van de nog onbewoonde Peel, de grenzen voor die van Boekel en die van Gemert op kaart vast te leggen.

De Heereveldse Paal is de meest oostelijke grenspaal. Al in de 14e eeuw genoemd als de Paal boven de Capelle op Haenelt om het gebied van de ‘Heeren van Gemert’ te markeren.

Het 800-jarig bestaan van Handel is een mooie gelegenheid om deze historie opnieuw in beeld te brengen. Het draagt voor jong en oud bij aan het beeld van Handel in vroeger eeuwen.

Met de aanwezigheid van de burgemeesters van Gemert-Bakel en van Boekel willen we er een officiële gebeurtenis van maken. We zijn heel blij dat de beide gilden van Gemert en ook het Boekelse gilde zo positief reageerden op onze uitnodiging, waardoor het geheel een nog kleurrijker en feestelijker karakter zal krijgen.

De onthulling van de grenspalen en de bijbehorende  ‘historische grenspalen-wandelroute’ is gepland op vrijdag 3 april a.s.  Het plan is om met de ceremonie te starten om 15.00 uur bij Dorpshuis De Bron in Handel. Vanaf daar gaat het programma starten en na een korte wandeling langs enkele van deze historische plekken (waar de onthulling plaats zal vinden) zal dit tegen 18.00 uur ook weer de plek zijn waar de feestelijkheden afgesloten worden.

                                                                                                    Stichting Cultureel en Religieus Erfgoed Handel.